პროგრამის მიზანია, მსმენელს შეასწავლოს სურსათის უვნებლობა, საქონლის სახეები, კლასიფიკაცია, ასორტიმენტი, პროდუქციის რაოდენობრივი და ხარისხობრივი შეფასება, მიკროორგანიზმების კლასიფიკაცია და მათგან გამოწვეული დაავადებები; შტრიხკოდის და ანოტაციის წაკითხვა, საკვების მომზადება-დასაწყობება-შენახვა-მომზადების პროცესი, პერსონალის ჰიგიენისა და ქცევის წესები, სარეცხი და სადეზინფექციო საშუალებები, მათი თანმხლები ინსტრუქციები, რეცხვა-დეზინფექცის წესები, მავნებლების კონტროლი.
პროგრამაში ისწავლება:
სურსათის უვნებლობის მნიშვნელობა სასურსათო ჯაჭვში;
სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებული საფრთხეები: ბიოლოგიური, ქიმიური, ფიზიკური საფრთხეები;
სასურსათო პროდუქტების კლასიფიკაცია, სასურსათო პროდუქტების ბიოქიმიური შემადგენლობისა და ენერგეტიკული ღირებულების განსაზღვრის წესი;
საქონელი, საქონლის სახეები, კლასიფიკაცია, ასორტიმენტი;
სავაჭრო დარბაზში საქონლის განლაგების ტექნოლოგია, მერჩენდაიზინგის არსი და ძირითადი პრინციპები. პროდუქციის განლაგების ტიპები;
პროდუქციის ხარისხობრივი მიღების წესი, პროდუქციის რაოდენობრივი და ხარისხობრივი შეფასების წესი;
შტრიხკოდის კითხვის წესი, შტრიხკოდის ფუნქციები და ტიპები;
ანოტაციის კითხვის წესი, მაღალი რისკის შემცველი პროდუქტები და მათი შენახვის წესები. ალერგენი, კვებითი მოწამვლის გამომწვები ფაქტორები;
მომსახურე პერსონალის ჰიგიენა და ქცევის წესები, ბაქტერიები და სურსათის უვნებლობა. ბაქტერიების გამრავლების დრო და ტემპერატურა, სახიფათო ტემპერატურული ზონა;
მიკროორგანიზმების კლასიფიკაცია და მათგან გამოწვეული დაავადებები; საკვების დაბინძურების თავიდან ასაცილებლად პირადი ჰიგიენის ზომები;
საკვების მომზადება-დასაწყობება- შენახვა- მომზადების პროცესი;
მალფუჭებადი პროდუქტების შენახვის პირობები და ვადები, სერთიფიკატი, ხარისხის დამადასტურებელი დოკუმენტაცია;
ხუთი გასაღების პრინციპი, სურსათის სათანადო თერმული დამუშავება, სურსათის შენახვა სათანადო ტემპერატურის პირობებში, უვნებელი წყლის და ნედლეულის გამოყენება;
სარეცხი და სადეზინფექციო საშუალებები, მათი თანმხლები ინსტრუქციები, რეცხვა-დეზინფექციის წესი, მავნებლების კონტროლის წესი;
სასურსათო პროდუქტების კლასიფიკაციის გამოყენება;
სასურსათო პროდუქტების ბიოქიმიური შემადგენლობისა და ენერგეტიკული ღირებულების განსაზღვრა;
სამუშაო გარემოს ორგანიზება სავაჭრო ობიექტებში;
სავაჭრო დარბაზში საქონლის განლაგება;
პროდუქციის ხარისხობრივი მიღება, პროდუქციის რაოდენობრივი და ხარისხობრივი შეფასება. პროდუქციის სასაქონლო სახის, ვარგისიანობის ვადების და გამოყენების წესების კონტროლი;
გამოყენებული მეთოდები:
პროგრამის სწავლებისას გამოიყენება თეორიული და პრაქტიკული სწავლების ფორმატი, პრაქტიკული უნარების გამომუშავებით, ადგილზე დასწრებით.
პროგრამაზე დაშვების წინაპირობა:
მინიმალური ასაკი 18 წელი;
ქალაქ თბილისში რეგისტრაცია;
პროგრამაზე მოხვედრის ეტაპები:
ონლაინ რეგისტრაცია;
დოკუმენტაციის გადარჩევა;
გასაუბრება;
სწავლის დაწყების თარიღი: 2024 წლის 13 მაისი;
სწავლების ვადა: 1 თვე, კვირაში 2 დღე;
დასაქმების სფერო: სასურსათო ობიექტები;